23 saker

”23 saker” är ett koncept för kompetensutveckling jag tycker är väldigt intressant just nu. I korthet går det ut på att man tillsammans lär sig mer om Webb2.0 och funderar över hur man kan ha nytta av olika webbtjänster i sin verksamhet genom att helt enkelt prova dem och utbyta erfarenheter med sina arbetskamrater.

Än så länge har jag bara sett bibliotek som arbetar med ”23 saker” i Sverige, men jag är övertygad om att det är en form för kopetensutveckling som passar finfint i skolan. (Och i en hel del andra organisationer.) Det vore till exempel en strålande påbyggnad på PIM, så kom igen alla IT-pedagoger och PIM-examinatorer. Här har ni något att bita i.

Här är de 23 saker-projekt jag hittat hitintills:

http://goteborg23.wordpress.com/
http://13saker.blogspot.com/
http://tjugotresaker.wordpress.com/
http://www.msbbloggen.se/?page_id=6
http://23iktsaker.ning.com/
http://23saker.ning.com/
http://23sakeristockholmslan.ning.com/

Några av projekten ligger i Ning-nätverk där man får ansöka om att bli medlem för att kunna se materialet.

Varför just 23 saker? Tja, det är nog mest för att det var 23 saker i det amerikanska originalet. Det måste inte vara just 23. Vilka saker man arbetar med bestämmer man själv.

Våra 23 saker är än så lägen hemliga”23 saker” är alltså inget färdigt program, utan man bygger själv sitt material just för den egna arbetsgruppen. Nya intressanta tjänster ser ju dessutom dagens ljus hela tiden.

Jag håller på att bygga en 23 saker-sajt som vi ska använda i vår interna kompetensutveckling. Den är så ofärdig att jag inte tänker lägga ut länken än på ett bra tag, men den kommer med tiden.

Här kan jag i alla fall bjuda på min allra första skiss över vilka saker vi kommer att jobba med. Jag har visserligen redan ändrat skissen en del, och kommer att ändra den mera, men det ger förhoppningsvis en del inspiration för dig som blir sugen på att börja planera ett projekt genast.

8 thoughts on “23 saker

 • Pingback: A Web 2.0 Workout at IT-mamman

 • 2009-04-21 at 13:24
  Permalink

  Hej!!
  Sitter just nu på kurs på kmc där de nyss tipsat om din sida! Mycket trevlig blogg tycker jag! /Martina

 • 2009-04-20 at 13:58
  Permalink

  Det verkar mycket intressant! Jag går själv PIM-kursen och den är bra för lärare och för skolan, men det känns som att man även behöver lyfta de lärare som befinner sig i framkant. Dels för deras egen skull, men också för att kunna ta tillvara alla möjligheter med webb2.0 i undervisningen.

  Törs man hoppas på att detta kan bli en del av en utbyggd PIM-utbildning. Själva PIM-sidan som sådan känns ju också som att den är i behov av en del ”webb2.0-renovering”. Visserligen kan man ju dela artiklar på http://www.pim.skolverket.se per e-post, men önskar ju också den möjligheten för delicious, facebook etc. Dessutom skulle man önska sig att när man är inloggad som PIM-deltagare ska man kunna kommentera och ställa frågor på enskilda kursavsnitt.

  Nu är ju det här Ugglemammans blogg och inte ”Den officiella PIM-bloggen”, men mig veterligt finns det inte heller någon sådan…

 • 2009-04-20 at 12:20
  Permalink

  Det här kanske inte är intressant för just dig Åsa men jag följer din blogg och håller just nu på att själv analysera Web 2.0’s möjligheter i skolan som en del i mitt examensarbete på Högskolan Kristianstad.

  Jag tänker ta reda på mer om bloggar och testar även göra en blogg om själva processen. Där ska också så småningom komma upp halv-färdiga versioner av mitt examensarbete som jag hela tiden förbättrar och utökar.

  Ni kommer till min blogg om ni klickar på mitt namn. Besök, skriv kommentar och sprid den gärna om ni finner den intressant!

 • 2009-04-19 at 22:54
  Permalink

  Tack Joachim. Och ja, Henrik! Du har helt rätt! När jag skrev det här inlägget började jag fantisera om hur man skulle kunna göra en folkrörelse av det.
  :-)

 • 2009-04-19 at 22:13
  Permalink

  Det här kan bli en hel folkrörelse 😉

 • 2009-04-18 at 15:03
  Permalink

  I love!

  Och det är skönt att slippa uppfinna hjulet.

  Stackars PIMare. De tror de är klara när de nått nivå 3. 😉

  Det är ju nu det roliga börjar!

Comments are closed.