3D-kartor på hitta.se

hitta.se håller på att bygga upp 3D-modeller över svenska städer. Jag har testat funktionen någon gång tidigare, men då såg det ganska märkligt ut på min dator. Nu tycker jag det funkar riktigt bra. (Det kan bero på att jag har en nyare dator nu… eller så har tjänsten förbättrats.)

Enligt tjänstens faq finns bara Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping med, men uppenbarligen har de arbetat vidare sedan den skrevs. Nu hittar jag 3D-vy över till exempel Uppsala, Lund och Borås(!). Andra städer, som Kalmar och Kristianstad, går förvisso att zooma in, men när man lutar kartan ser man att det bara är ett platt flygfoto.

Lunds domkyrka i 3D från hitta.se

Lunds domkyrka i 3D från hitta.se

3D-bilderna är genererade från flygfoton tagna på 600m höjd som sedan pusslats sammman. Ibland har det blivit riktigt bra, ibland har uppenbarligen inte pusselbitarna passat riktigt. Se på stackars Turning Torso i Malmö, det ser mer ut som Twisted Torso.

Turning Torso i Malmö på hitta.se

Du hittar 3D-vyerna genom att söka upp kartan över en stad på hitta.se och sedan klicka på länken 3D ovanför kartan. Det går också att gå direkt till vyerna vida www.hitta.se/3d. Du behöver stöd för java.

hitta.se har också gatubildsvyer över Stockholm, en funktion som liknar gatuvyerna i Google Maps.

2 thoughts on “3D-kartor på hitta.se

 • 2009-03-29 at 17:22
  Permalink

  Oj då. Det hade jag ingen aning om. Vad många som ska bli förvånade när de planerar ett krogbesök och hamnar på en sida om IT o medier då de söker info om etablissemanget i fråga.
  :-)

 • 2009-03-29 at 17:06
  Permalink

  Hehe, du vet att krogen vid foten av Turning Torso heter Torso Twisted? Smygreklam;)

Comments are closed.