Bättre musikfunktion på YouTube

YouTube har ganska länge haft en funktion där du kan ersätta ljudet i ditt uppladdade videoklipp med ett musikspår som får lov att användas fritt på siten.

YouTube ersätter upphovsrättsinnehavarna på något vis, har jag för mig. Och du får stå ut med att det visas reklam och ”köp den här låten” i anslutning till ditt filmklipp. Men ändå! Musik är musik och kan lyfta en film rejält. Nåväl, det är iallafall helt lagligt och ok.

Idag upptäckte jag till min stora glädje att numera kan man lägga på musik och ändå behålla filmklippets originalljud. Oj vad mycket mer användbart det blev då!

Så här hittar du funktionen:

Logga in på ditt YouTubekonto, klicka på ditt namn uppe till höger och välj ”Videohanteraren”.

youtubemusik-hitta-funktionen

Klicka på den lilla pilen bredvid det videoklipp du vill musiksätta och välj ”Förbättringar”.

youtubemusik-reglera

Välj fliken ljud och leta upp ett musikklipp du gillar. (Längre ner på sidan finns även en sökruta). När du väljer musiken kommer originalljudet i filmen att plockas bort, precis som förut. MEN under filmklippet finns ett litet reglage. Om du drar reglaget längst till vänster, mot bilden av en videokamera kommer originalljudet tillbaka och musiken blir bara svag bakgrundsmusik. Drar du till höger höjer du volymen på musiken och allra längst till höger blir originalljudet helt ersatt av den valda musiken.

Om nu YouTube bara kunde lägga på en funktion där man kan reglera musikens volym på valda ställen i filmklippet vore funktionen perfekt. Den är iallafall redan bra nog att göra mig väldigt glad.

Detta hittade jag bara för att jag tänkte skriva ett mail till bästa jobbarkompisarna och tala om att YouTubes musikfunktion inte är bra nog. Men då behövde jag ju kolla så jag inte ljög. Och insåg att den är bra. Kanske inte bra nog, men bra.