Behind the name

Vid allra första anblicken tyckte jag inte Behind the name såg så häftig ut, men OJ vad jag misstog mig. Det är en riktig guldgruva med massor av möjligheter.

Först och främst kan man slå upp betydelsen och härstammningen för en enorm massa förnamn. Att ta reda på betydelsen av sitt eget namn brukar ett populärt och engagerande, och här finns mängder av namn från mängder av språk att hitta. Jag lockas genast att gå vidare med både namn på nära och på kända. (Nu vet jag vad både Herminone och Enya kommer ifrån.)

Funktionen Name Translator ger en suverän fortsättning att forska och fundera kring det egna namnet, eller någon annans. Här kan du slå på ett namn och hitta vilka motsvarigheter namnet har på andra språk. (Om jag varit portugisisk hade jag kanske hetat Mafalda som andranamn. Coolt.)

Funktionen Random Name Generator måste vara absolut strålande för den som ska skriva en berättelse. Bara välj antal önskade mellannamn, kön och språk för att till exempel få namnförslag på isländska, hawaiianska, maori eller litauiska. Det finns också ett antal extrakategorier att välja som till exempel gamla romerska namn, häxnamn, fenamn eller rapparnamn.

Det finns också en massa annat att upptäcka på sajten som till exempel listor över berömda namnbärare, namnteman samt listor över namnsdagar från ett par länder. (Just idag vill jag gärna passa på att gratulera Igor, Ragnar, Rain, Rainer, Raino, Rauno, Reinhard, Raine, Rainer, Rauno, Ariel, Mélodie, Muriel, Thérèse, Malvin, Lara, Lasma, Zanda, Benigna, Mantas, Minte, Remigijus, Benigna, Cieszyslaw, Dan, Danisz, Danuta, Igor, Jan, Remigiusz, Ariadna, Irina, Sofya, Arnold, Ragna och Ragnar på namnsdagen. Grattis hörni!)

orkaner-stormar
Namnen på orkaner och tropiska stormar efter hur ofta namnet använts. Bilden skapad på wordle.net