Blogga var som helst

varsomhelst450

Nu är det sommar, och vem behöver en dator, egentligen? Men blogga det vill jag. Idag har jag funderat över och experimenterat med hur jag kan lösa det på ett sätt som är både praktiskt och roligt.

Mina förutsättningar:

  • iPod touch. Den går finfint att ansluta till internet, men bara om ett öppet trådlöst nätverk är tillgängligt. Det går också bra att skicka e-post via Gmail.
  • Mobiltelefon med kamera. Den har i och för sig webbläsare, men fönstret är så minimalt att det är ganska hopplöst att redigera på webben. SMA och MMS går finfint, och det går bra att skicka e-post via Gmail.
  • Lånade datorer är det troligt att jag använder då och då i sommar. Kanske makens nya coola Acer One, som jag är lite avundsjuk på. Eller kanske någon helt annan dator.
  • Och så förstås den egna datorn. Där är det lätt – där har jag BlogDesk installerat.
  • Dessutom – förutom att inlägg ska hamna på bloggen så är det kul om ett och annat kommer på Facebook också. Och Twitter.

Jag hittar ingen tjänst som kan lösa allt detta, däremot kan jag lösa det med en kombination av tjänster. Det är ingen nackdel – tvärtom tror jag det kan vara en fin idé att använda varje tjänst till just det den är bra på.

iPod touch
Om du inte vet – en iPod touch är liksom en budgetvariant av en iPhone. Den kan det mesta som iPhonen kan och använder samma programvara, men den är förstås ingen telefon. Den har heller inte kamera inbyggd.

I AppStore hittade jag kvickt och lätt ett program som helt enkelt heter WordPress och som gör det enkelt att skriva till en blogg på wordpress.com. Tyvärr verkar det inte gå att skriva till wordpressbaserade bloggar på andra domäner, men att lägga upp en ny blogg tar bara några minuter och i just det här fallet gör det fakstiskt inget att separera ut just dessa inlägg.

Applikationen funkar utmärkt att köra offline vilket var en förutsättning. iPodden är bara online när jag kommer åt ett trådlöst nätverk. Men det går alltså bra att skriva inlägg och posta dem senare.

Det går också bra att skicka e-post via Gmail, men egentligen tror jag det mera blir aktuellt på lånade datorer.

Mobilen
Allra viktigast för mig är det att få mobilen att funka mångsidigt mot bloggen. Där målade jag in mig lite i ett hörn när jag valde wordpress.com, för de har inget stöd alls för mobiltelefoner. (Kanske hade det varit smartare att välja Blogger?)

Men allt går att lösa – det är bara att bland in lite fler tjänster!

Korta notiser är supersmidigt att skicka med SMS till Twitter. De går inte in som blogginlägg, men jag har lagt en widget i min sidomeny som hämtar mina senaste tweets. Extra bonus är att jag dessutom lagt till på Facebook att de ska hämtas in där.

Blogga bilder kommer jag definitivt att vilja göra i sommar. Det löser jag genom att skicka dem som MMS till Flickr. På Flickr har jag sedan lagt till bloggen samt angett att bilder jag skickar till en viss adress ska skickas vidare till bloggen och publiceras även där. (Jag skulle kunna låta Facebook hämta in bilderna också, men just nu bryr jag mig inte om det.)

Längre texter var det jag hade svårast att lösa. Men det går att skicka dem som e-post till Posterous och sedan kan Posterous skicka dem vidare till bloggen.

Lånade datorer
Kanske kommer jag att vilja blogga på någon lånad dator. Det är lätt. Antingen genom att helt enkelt logga in på wordpress.com, eller genom att använda Gmail och antingen skicka bild till Flickr eller text till Posterous.

Egen dator
På den egna datorn använder jag helst BlogDesk. Det gör det lätt som en plätt med semesterbildern om jag vill, för BlogDesk har en lätt och rolig inbyggd bildredigerare. (Fast det blir nog en vända inom Photoshop ändå…)

Och varför?
Har jag verkligen inget vettigare för mig? Tja, det finns flera skäl egentligen. Först och främst att jag ville se om det gick. Kul pussel att lösa! Det blir lite kanske knasigt när man kopplar samman så här många tjänster, men en och en är det många av dem som kan vara användbara i skolan.

Ja, och så är det förstås kul om familj och vänner kan se vad som händer i sommar. Om de vill, förstås.

IT-mamman

Hurra, nu kan jag läsa och följa dig från hängmattan! Det ryktas att jag ska få ta över makens iphone när han skaffar nästa version. Ugglepod och Uggleblogg ska rattas in från den!

decembertjej

Jaa!! Det inlägget ville jag ha!! Jag känner igen klurandet och kan inte alls ta semester 🙂 Igår löste jag bloggandet till flera bloggar (i första läget testade jag min Portisblogg i Blogger) med applikationen BloggPress från App Store. Den funkade väldigt bra. Nu klura vidare 🙂