Datorn i fickan eller på nätet

Portable Apps har länge varit ett praktiskt alternativ för den som ofta har behov av att arbeta på olika datorer, men vill använda sina egna program och filer.

Portable Apps Suite är en programsvit designad för att installeras på och köras från ett vanligt USB-minne. I sviten ingår bland annat

  • OpenOffice.org (ett gratis Office-paket med bland annat motsvarigheter till Word, Excel och PowerPoint)
  • Firefox (webbläsare)
  • Thunderbird (e-postprogram)
  • Sunbird (kalender)

Hela sviten tar lite drygt 250 MB när den är installerad, så på ett USB-minne på 1 GB har du gott om plats att ha både programvara och filer. Idén är alltså att du gör dina egna inställningar och sparar dem på minnet, så det ser likadant ut i dina program oavsett vilken dator du pluggar in minnet i. Nästan som att ha en bärbar dator på 20 gram i fickan. Portable Apps är gratis, och ett USB-minne kostar inte mer än någon hundralapp.

Förutom sviten finns yttterligare en lång rad program att ladda hem och komplettera med. Bland annat finns välkända program som The Gimp (bildbehandling), Audacity (ljudinspelning och mixning), NVU (webbsideseditor) och mediespelaren VLC Media Player i versioner som är designade att köras på USB-minne.

portableapps

Nu kommer allt fler lösningar som till och med väger ännu lättare än 20 gram – nämligen skrivbord på nätet. Idén är att du registrerar dig på en sajt, gör dina egna inställningar och laddar upp de filer du vill använda. Sedan är det bara att logga in via webbläsaren på vilken Internetansluten dator som helst och vips är du ”på din egen dator”.

De jag testat hitintills har känts en gnutta tröga att arbeta i, men ändå intressanta. Det varierar vilken programvara som finns tillgänglig på det virtuella skrivbordet. Men med tanke på vad gängen bakom till exempel Aviary – Phoenix eller Buzzword lyckats åstadkomma så kan jag tänka mig att detta är något vi kommer att se mycket av i framtiden.

Den senaste jag sett i raden heter Cloudo. Den är ännu så länge inte möjligt att registrera sig på som användare, utan man kan bara anmäla att man vill få en inbjudan när de öppnar. Men demofilmen (the Guided Tour) visar en del spännande finesser. Bland annat ska det finnas möjlighet att ställa in om man vill att ens virtuella skrivbord ska se ut som Mac, Windows XP eller Windows Vista. Kul! Ännu en kul detalj är att företaget bakom Cloudo är svenskt.

cloudo

Några andra liknande lösningar (Flera av dessa har en demo så det går att testa utan att registrera sig. Vissa fungerar bara i Firefox):

Stevie O

Själv har jag precis börjat leka i Xcerions Icloud som jag anser har kommit längst av de s.k cloud-systemen. Väl värt att pröva.

Åsa K

Ja, jag tror det kan funka bra att göra en kategori för varje elev. Att antalet ska visas bredvid kategorin är en inställning för widgeten. Jag har gjort ett inlägg som visar hur.

whinchat

Hej Åsa!
du som kan så mycket om det här med bloggandet. hur gör man för att få fram antalet under ”kategorier”? Jag har gjort ”sidor” för mina elever och tänkte att de skulle få skriva i dessa, men har märkt att ”sidor” inte fungerar riktigt som jag tänkte. Kanske varje elev skall kallas ”kategori” i stället? har du någon idée om detta?