Dropbox

Dropbox har gjort mitt liv enormt mycket enklare den senaste tiden. Det är en tjänst och ett program för att synka filer, dela filer och skapa backup.

Den funktion jag har allra mest nytta av är att jag numera har en dropboxmapp på hemmadatorn och en på jobbdatorn. Om datorn är offline funkar de precis som vilken annan mapp som helst, men det smarta i kråksången är att så snart datorn är online så kollar den mot min dropboxmapp på nätet och synkar filerna så att den nyaste versionen finns på bägge ställena. Eftersom bägge datorerna gör likadant så innebär det att Dropbox ser till att jag har den senaste versionen på alla tre ställena. Inget mer ladda ner, ladda upp och hålla reda på versioner.

[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/l7Kh8bVklMs” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Dropbox har flera andra smarta funktioner. Det går att dela en mapp med en vän eller kollega, och i så fall får vi bägge den mest aktuella filen på vår dator. Det är också superlätt att publicera ett enkelt bildgalleri på nätet. Sedan är det bara att skicka länken till den jag vill visa mina bilder för. Det kan se ut så här.

6 thoughts on “Dropbox

 • 2009-11-11 at 11:41
  Permalink

  Ännu bättre är google docs; där blir det aldrig problem med versioner + att du kan backtracka alla ändringar i ett dokument/spreadsheet/presentation.

  För andra typer av filer (filmer, musik o.s.v.) så är dropbox utmärkt, men som sagt… För hantering av dokument så är google docs bäst.

 • 2009-11-09 at 19:14
  Permalink

  Tack för tipset
  Hade precis hört talas om det och fick nu se vad mycket
  bra man kan göra med det.
  Ska försöka sätta mig in i allt man kan göra!

 • 2009-10-31 at 12:47
  Permalink

  Ja, jag funderade på att nämna den också. Jag har använt Mesh i ett par månader innan jag började med Dropbox, men på mina datorer har det varit lite småbuggigt med felmeddelanden då och då samt att jag ramlar ur det inloggade läget. Dropbox har jag inte haft något trubbel med alls så här långt.

  Annars ska kanske Mesh ha ytterligare lite smarta funktioner? Strax före sommaren såg jag en demo av Mesh och jag har för mig att han som visade även pratade om att man kunde använda Mesh för att fjärrstyra de datorer man bundit samman.

 • 2009-10-31 at 12:33
  Permalink

  En liknande tjänst som ännu är helt okänd men som gör samma sak är Microsofts Mesh: https://www.mesh.com/

  Trevlig helg

  /Janne

 • 2009-10-31 at 11:26
  Permalink

  Hej Åsa!
  Det här var ju ett kanonprogram! Jag arbetar med presentationer i flera olika datorer. Det har hänt att jag varit kursledare och upptäckt att jag har en äldre version av en kurspresentation bara för att jag gjorde om den i en annan dator och missade att uppdatera i kursdatorn! Det här eliminerar ju det problemet! Strålande! Tack för tipset!
  PS. Det var jättekul att ses på Skolforum! DS.

 • 2009-10-31 at 11:19
  Permalink

  Har skaffat Dropbox och utforskar det just nu. Fick flera tips i din film på sådan jag inte hade koll på än, så tack! Och vilka snygga grattisbilder! Så dem allt. 😉

Comments are closed.