Förskolan special

Åsa K - förskollärare - 1989Ulla-Karin frågade häromdagen vilka resurser jag skulle visa om det var pedagoger i förskolan som var målgruppen. Jag vände lite på frågan och började fundera över vad jag knappt hade kunnat klara mig utan om jag jobbat i förskolan idag. Och oj vad mycket det är!

Först och främst hade jag fortfarande tyckt det var lika viktigt att arbeta skapande i många olika material, så givetvis hade Skapligt Enkelt varit en favorit och inspirationskälla. Och när det gäller inspiration hade förstås Annas Länkburkar varit en ständig favoritlänk.

Men om vi nu funderar just över datorn så är några program jag definitivt inte klarat mig utan PhotoFiltre, Audacity, PhotoStory, MovieMaker och PowerPoint. Därför hade jag naturligvis gått igenom PIM både på längden och tvären.

Jag hade också velat måla musik med barnen med Karl Malberts musikpussel. Här berättar Kalle hur man gör. Musiken kunde vi använda i bildspel och filmer, eller varför inte i animerad film. Hela reportagedelen på Multimediabyrån hade förstås varit en ständig källa till inspiration.

När det gäller Webb2.0-tjänster, onlinetillämpningar och gratistjänster hade jag till exempel gillat:

 • Picnik – för att det är så lätt och roligt att fixa till bilder online
 • Picasa Webalbum – därför att där är det superenkelt att publicera foton online. Dessutom kan bilderna skyddas genom att göras olistade, så vi skulle kunna lägga upp bilder på ett sätt så att bara barnen och deras familjer kunde se dem
 • Big Huge Labs fd’s Flickr Toys – till exempel kunde vi göra körkort i Badge Maker, barnen som idolkort i Trading Cars och roliga tidningsomslag i Magazine cover.
 • Flickrs Creative Commons-ingång – med miljoner och åter miljoner foton som vi fritt skulle kunna använda i bildspel och berättelser.
 • Jamendo – för att där finns så mycket CreativeCommons-licensierad musik.
 • JayCut – för möjligheten att göra film online. Fast där hade jag kanske varit lite mer försiktig med vad jag laddade upp pga möjligheterna att mixa om andras material. Men vilken sagoverkstad!
 • ArtRage – för att det är ett så kul program, särskilt på SmartBoard. Art Rage Starter Edition är gratis.
 • Voki eller Gizmoz för att det är så kul att skapa talande gubbar.

och GIVETVIS hade jag bloggat på Pedagogbloggar!

Men det finns förstås mycket, mycket mer! Lägg gärna till fler tips i kommentarerna!

1989-flickrtoys
Idolkort från Big Huge Labs fd’s Flickr Toys

6 thoughts on “Förskolan special

 • Pingback: IKT - vad är det? « Tysta tankar

 • 2008-04-17 at 19:32
  Permalink

  Oj så många bra tips – jag länkar till dig och sprider tipsen!

 • 2008-04-03 at 08:32
  Permalink

  Hej!

  Vi på CMiT har fått följande tips:

  Teacher on demand. Adress: http://www.teacherondemand.se
  Det hela bygger på att lärare själva spelar in pedagogiska genomgångar som ska kunna användas om och om igen av både lärare, elever och föräldrar. Det ska spänna över alla åldrar och alla ämnen och det är fritt att göra egna bidrag och skicka in. En slag pedagogisk youtube. Tanken är också att man ska kunna lägga in det i en ipod och kunna använda det i klassrummet eller hemma.

  Det är dock än så länge inte något för förskolan där, men som en allmän pedagogisk resurs kan det vara bra att känna till den sidan, som vad jag förstår byggs ut allt eftersom.

 • 2008-03-31 at 15:18
  Permalink

  Vad bra! Om du fyller på med fler länkar så lägg bara max två länkar i varje kommentar – annars ryker kommentaren lätt i mina spaminställningar. Men gör gärna flera kommentarer :-)

 • 2008-03-30 at 17:45
  Permalink

  Tack Åsa!

  Du är helt suverän :-)!!!

  Ska tänka till lite i veckan, så vi får se om jag fyller på lite, men antagligen är det väl då ngt som du har tipsat om tidigare ;-)!

  Ha en trevlig söndagskväll!

  Ulla-Karin

Comments are closed.