Google Chrome

Idag släppte Google sin egen webbläsare – Google Chrome. Den stora nyheten, om jag fattat saker och ting rätt, är nog egentligen att tekniken Google Chrome bygger på är anpassad för det sätt som många av oss använder nätet idag – med många processer och uppgifter igång samtidigt. Varje flik körs för sig själv, vilket ska göra webbläsaren både snabbare och stabilare. Krashar en flik så ska det inte påverka något annat.

Nyheten som ögat ser direkt är ett mycket enkelt och rent gränssnitt. En enda ruta att skriva i – det vill säga adressfältet är både adressfält för att skriva in en adress och samtidigt en sökruta som söker så väl bland bokmärken som på webben. På samma vis som i till exempel Firefox räcker det att skriva ett par bokstäver för att få förslag på webbplatser.

En riktigt trevlig nyhet är att när jag klickar på det lilla plustecknet högst upp för att skapa en ny flik så får jag direkt upp bilder som visar de webbplatser jag oftast besöker. Bara att klicka på rätt sida. Det skulle kunna vara mycket användbart på en klassrumsdator, tror jag.

google-chrome

Än så länge har jag bara använt Google Chrome i några minuter. Men det blir spännande att se vad som händer med den här sidan.

10 thoughts on “Google Chrome

 • 2008-09-11 at 06:27
  Permalink

  Tack för det, Åsa! Visst är det kul med lite ny sorts uppgifter ibland :)

 • 2008-09-10 at 07:52
  Permalink

  Hej Maria!

  Jag jobbar på Tunaskolan i Luleå, bl.a. med PIM och också andra skolutvecklingsprojekt – språklärare på halvtid hinner jag(?) också med. Det skulle vara kul att bolla lite idéer, inte minst kring PBwiki som jag också använder en del (trots att gratisvarianten inte är helt reklamfri längre!). Det är enkelt att komma i kontakt med mig genom wikin: http://dvis.pbwiki.com

  P.S. Åsa, kanske du kan agera ”kontaktmäklare” om Maria inte ser mitt inlägg :)

  /Niilo

 • 2008-09-06 at 18:12
  Permalink

  Maria! Oj vad kul att höra av dig. Och grattis till ommöblerandet och lycka till och allt. Du blir säkerligen en strålande PIM-examinator! Och givetvis en podcastare av kanonklass. Det låter väldigt spännande med det projektet. Jag hoppas på länkar så snart det finns några :-)

  Pbwiki har jag testat, men det var väldigt länge sedan. Jag vet att den har utvecklats en hel del sedan dess.

  En stor kram tillbaka. Den här hälsningen blev jag både glad och stolt av.

 • 2008-09-05 at 22:15
  Permalink

  Hej!

  Det var längesedan nu men jag fins här i bakgrunden. Jag bloggar bara om Zindy (hunden) men ska bli mer aktiv i framtiden. Jag har fullständigt möblerat om i min tillvaro de sista två åren och det är så härligt!

  * Om 1 vecka åker jag till Göteborg och får min genomgång för att bli PIM-examinator. Hoppas nu bara att de/ni får uppdraget att köra vidare för den resursen slår allt! Jag ska sedan arbeta med detta 20%.

  * Jag har nu pluggat ett tag (45hp hittills) och efter tips från dig så läser jag nu två kurser mot Umeå och en mot Jönköping. Är så roligt!

  * Jag MÅSTE lära mig allt om podcasting snarast för jag ska arbeta med det i ett stort projekt. Som tur är ingår det i en av Umeå-kurserna.

  * Jag jobbar i wikis – dagligen. Kör faktiskt Pbwiki (reklamfri) istället för den reklamfria varianten från Wikispaces. Jag har inte testat den senare men ska göra det snart. Har du någon erfarenhet av Pbwiki?

  Det mesta av det jag skriver ovan är TACK VARE DIG. Skickar här en stor kram till en inspiratör av stora mått.

 • 2008-09-04 at 21:20
  Permalink

  Snabbt går det jämfört med IE. Gillar sökningen direkt i adressfältet, som ju också blir en miniräknare om man skriver en algoritm och en engelsk ordbok med ”define” mellanslag och sökt ord osv osv.

 • 2008-09-04 at 10:57
  Permalink

  Har hittat en nackdel med webbläsaren. Att inte webbläsaren kraschar för att en sida säckar ihop, alltså att bara just den fliken slutar fungera, är smart. MEN, för varje flik du öppnar käkar den internminne (ram-minne) så till den milda grad att har du säg sex flikar igång börjar datorn gå hyfsat trögt.

  Mitt tips, för detta är en bra, stilren och snabb webbläsare som jag kan rekommendera, är att inte öppna alltför många flikar.

Comments are closed.