Google Sites

Sedan ett par veckor är äntligen Google Sites, Googles verktyg för att bygga webbplatser, helt gratis. Det enda som krävs är ett vanligt konto på Google, dvs samma som för Blogger, Google Docs och så vidare.

Det som känns riktigt användbart är att Google Sites har samma funktionalitet för samarbete som till exempel Google Docs. Det är enkelt att bjuda in flera att vara med och redigera i en webbplats och det finns en tydlig historikfunktion så att det är lätt att se vem som gjort vad. Det är också enkelt att hålla webbplatsen privat i en användargrupp och att senare göra den publik om man vill. Egentligen ganska mycket som i en wiki, alltså.

Givetvis finns det också lätt stöd att integrera saker man gjort i andra delar av Googles växande verkygslåda, till exempel bildspel från Picasa, ett inmatningsformulär som skriver data till kalkylblad i Google Docs, kalender och en massa gadgets.

Det går att infoga en mängd olika element

Hyfsat lätt att komma igång med är det också. Efter att ha sett den korta filmen på Googles blogg var det lätt. Det enda jag hade problem med var att lägga till mina sidor i min meny. Det verkar kräva ett klick på Edit sidebar, och jag hade förväntat mig att de skull hamna där så snart jag skapat dem.

Det enda negativa är väl egentligen att jag inte tyckte det blev en särskilt snygg sida… Hm, designmässigt tycker jag nog bra mycket bättre om Weebly. Och allt är roligare om det är fint. Weebly kan du lära dig på Multimediabyrån.