Jamendo – nu leker livet

Nu leker livet för alla som vill göra multimedia och dela med sig av den till andra. Det svåraste, tycker jag, har länge varit att hitta musik som får användas lagligt. Karl Malberts musik på Multimediabyrån är förstås en favorit som bara blir bättre och bättre för varje dag som går. Men den är enbart avsedd för skolsammanhang. Om jag vill sätta musik till semesterbilderna eller till en egen film och sedan lägga det på en webbsida så får jag faktiskt inte lov att använda den musiken. (Om jag inte frågar Kalle om lov förstås! Det kan jag ju göra.)

Men nu har jag hittat – trumvirvel – JAMENDO! Det är det trevligaste fyndet jag gjort på länge. På Jamendo finns en Creative Commons-ingång, så det är lätt att hitta musik där jag vet exakt hur jag får lova att använda den. Hurra, hurra!

Populäraste licensen bland de musiker som lägger ut sina filer på Jamendo är just nu Attribution-NonCommercial-ShareAlike. I den kategorin finns idag 1642 album. Massor av musik som definitivt skulle kunna passa alla mina projekt (..som jag vill göra om jag någon gång hinner…). Just nu lyssnar jag på vacker musik av try^d.

Problem för min del som privatperson? Inga alls! Jag bara ler så glatt och lyckligt!

Problem för skolans del? Ja, men samtidigt är det problem som tvingar oss att tänka till istället för att se svartvitt. Så det kanske inte är så illa?

Problem för skolan nummer 1: ShareAlike är ett populärt villkor i licenserna på Jamendo. Det innebär alltså att om jag publicerar ett material där jag använt musik från Jamendo så måste jag också licensiera det enligt CreativeCommons och därmed tillåta att andra laddar hem och vidareutvecklar det jag gjort. Så är vi sällan vana vid att se på vårt arbete i skolan. Ofta tänkter vi att ”det jag gjort är mitt och när jag är klar är det färdigt”. Med BY-NC-SA-licens måste vi istället tänka så här:

Det jag gjort är mitt. Det kan ingen ta ifrån mig. Men om mitt arbete inspirerar eller hjälper någon annan står det henne fritt att fortsätta på det och utveckla det. Hon måste i så fall förstås tala om att jag gjort grunden och hon måste i sin tur dela med sig till andra på samma villkor. Och hon får inte ta mitt arbete för att tjäna pengar på det.

Jag tycker det är en inställning till arbete som skulle kunna fungera utmärkt även i skolan. Kanske till och med en riktigt välbehövlig hjälp att fokusera på processer i skapande istället för på produkter?

Problem för skolan nummer 2: Nedladdningen från Jamendo fungerar med BitTorrentteknik, alltså fildelning. Så det går inte att hålla sig till enkla svartvita regeler som att ”fildelning är fult och förbjudet”. Fildelning är helt OK – men bara om den som har upphovsrätten till filen godkänner att den får delas.