Jing

Jing är ett gratis skärminspelningsprogram från Techsmith, samma företag som gör Camtasia. Jag har tänkt prova det så länge, men det har aldrig blivit av. Nåväl, nu är det testat och jodå, det är inte så illa.

En trevlig finess är att det är superenkelt att ladda upp sin film till nätet direkt inifrån Jing.

Här är min presentation av Jing på screencast.com.

Bra

 • Gratis (Pro-version finns att köpa för 15$ per år. Med den kan du bland annat spara som mpeg-4 samt ladda upp direkt till YouTube.)
 • Enkelt att ladda upp till screencast.com
 • Enkelt att ladda hem din inspelning.
 • Samma program för både att fånga bilder och att fånga video
 • Ganska få inställningsmöjligheter = lätt att lära sig

Inte toppenbra

 • Maxgräns på 5 minuter per inspelning
 • Ingen redigeringsmöjlighet – blir det fel får du göra om
 • Ganska få inställningsmöjligheter = ibland funkar det inte som man vill?
 • Lite knepigt att installera var det på min dator. Man måste ha Microsoft .NET Framework och åtminstone på min dator så behövde det installeras först.

(Att ljudkvaliteten inte är så bra beror inte på Jing. Det var för att jag inte hade tillgång till mitt favoritheadset idag.)

9 thoughts on “Jing

 • 2009-03-10 at 23:08
  Permalink

  Hej igen!

  Rapport…

  Det blev gratisalternativet ScreenToaster till sist efter många svordomar över inställningar hit och dit i Camtasia och Captivate.

  Dock använde jag en dator med bättre prestanda (dvs. 2 GB internminne istället för 512 MB) denna gång och alla hacken var (nästan) som bortblåsta.

  Den stora fördelen med ScreenToaster är att det tar några sekunder att ladda upp filmen på webben i acceptabel kvalitet, utan kostnad.

  Nackdelen är att du inte kan flytta dig fram och tillbaka i en film. Du kan dock pausa.

  Rekommenderas.

  (Dock ska någon få lära mig hur jag gör i de kommersiella en annan gång. När kommer du till Ystad, ”Någon”?)

 • 2009-03-08 at 16:15
  Permalink

  Joachim: Det går bra att länka till en swf-fil. (Du laddar upp länken till er server och länkar till den.) För att se filmen måste man ha Flash Player installerad – alltså samma krav som om man ska se en inbäddad swf-fil.

  Om man vill göra lite elegantare inbäddning i en webbsida är det enklaste tycker jag att använda Camtasias ExperssShow och den länk som genereras i HTML-filen. Jag har en kort instruktion på http://www.distans.hkr.se/itslearning/snabbkurs-film/index.html (lite taskig inspelningskvalitet, men förhoppningsvis kan du se hur jag menar).

  :-)

  Henrik: Smart idé att kombinera Wink och Jing! (Jag försökte kommentera i er blogg, men det var något tillfälligt tjall med kommenteringsfunktionen tror jag.) Du har så rätt i att det skulle behövas instruktioner kring Wink…. Jag sparar det som en Trekvartidé, tror jag.
  :-)
  Just nu är jag på jakt efter väldigt lätta sätt att spela in. Ska hålla en workshop för våra distanslärare om två veckor om lätta sätt att spela in. De som gör mycket föreläsningar har för det mesta redan Camtasia, men nu vill jag hitta något för dem som inte kommit dithän ännu.
  :-)
  Smilisarna är här för att det ska bli mellanrum mellan styckena.

 • 2009-03-08 at 10:54
  Permalink

  Har gett upp ScreenCast, pga begränsningen kring hur mycket man får strömma den per månad.

  Är nu inne på att spara Camtasia-filen som wmv-fil, eftersom jag kan hantera sådana filer på vår hemsida, men det känns lite fegt…

  Skulle dock helst vilja göra Flashfilm. Om jag bifogar swf-filen på min hemsida, går det att göra en länk till den, precis som jag kommer att göra till wmv-filen, eller missar jag något viktigt?

  Är INTE haj (nyckelpiga?) på HTML och har svårt att lista ut detta. Har googlat klart för idag…

 • 2009-03-07 at 15:42
  Permalink

  Hej!

  Går det att lägga ut en swf-fil som en länk, som du verkar ha gjort? Funkar så länge man har Flash installerat?

  Eller måste man gå vägen om ftp-server osv? Kan någon som vet förklara hur jag gör på smidigaste sätt?

  Jag har tillgång till både Captivate och Camtasia.

 • 2009-03-07 at 10:42
  Permalink

  jag gjorde en instruktion/introduktion för någon månad sedan i Wink… struntade i ljud och råkade ställa in lite för stor skärmstorlek… men wink går bra att klippa i – och har en massa andra trevliga funktioner som påminner både om camtasia och captivate (men gratis förstås)

  Se introduktionen av Classroom Presenter gjord i Wink på:

  http://www.edu.sodertalje.se/helpdesk/classroompresenter.swf

  Ps. Wink är lite knepig att förstå så till den skulle det behövas en riktigt pedagogisk instruktion…

 • 2009-03-07 at 10:24
  Permalink

  Jing-filerna blir ganska stora märker jag – men antagligen är det proversionen som är framtiden… gick inte att ladda upp jingfilen till youtube den vanliga vägen ?! så där finns väl en kommersiell hangup som man inte rundar… att spela in och genast få det in i sin youtubekanal verkar ju lysande :-)

 • 2009-03-06 at 23:40
  Permalink

  Jag använde ScreenToaster i veckan, men tyvärr hackade den jättemycket när jag spelade in.

  Jag får väl ge Screencast en chans. Ett problem är dock att man max får 2 GB på en månad i visning som jag förstod det. 180 pers ska se filmen, minst en gång. Frågan är hur stor filerna jag laddar upp blir…

 • 2009-03-06 at 23:12
  Permalink

  Äääääh. Vet inte. Har bara varit medlem på Screencast i sex timmar
  :-)
  Men prova vetja! Och snälla rara, skriv gärna en kommentar här och berätta om det var bra.
  :-)
  Det blir nog lite tema publicera screencasts här den närmaste tiden, för jag ska ha en workshop för högskolans lärare om att göra onlineföreläsningar den 18/3. SlideBoom är självskriven. Och jag tror Jing och ScreenToaster ligger bra till för att kvala in, Kanske Wink också. Vi får se. Jag rapporterar förmodligen här.

 • 2009-03-06 at 21:43
  Permalink

  Nu när jag ska ladda upp blogginstruktionsfilmer från Camtasia och vill ha bra upplösning utan att betala, vad ska jag då välja för ställe att publicera? Screencast?

Comments are closed.