Kali

Med programmet Kali från Jeff Weeks’ Topology and Geometry Software är det lätt och roligt att rita symmetriska figurer och mönster. Användbart i så väl bild som matematik, och varför inte som julpyssel.

Programmet är pyttelitet, gratis och kräver ingen installation. Det är bara att ladda hem och börja rita. Det finns för både Windows (95 och XP) och för Mac.

Programmet Kali

Några tips för att lätt komma igång:

Längst ner väljer du vilken typ av symmetrisk upprepning du vill ha. Lägg märke till att det finns en pil med texten More för att hitta fler typer av symmetri. Du kan inte ha flera typer av symmetri i samma bild – dvs klickar du för ny symmetri blir det automatiskt en ny bild.

Ett klick svänger linjen och två klick låser linjen så du får en vinkel. Högerklick avslutar linjen så du kan börja rita på ett nytt ställe eller välja en ny färg.

Stödlinjer, så som jag har i min bild här ovanför, tar du fram eller döljer genom att välja View – Show Singularities.

Bilderna är förstås enormt frestande att färglägga! Det går inte att göra i Kali, men det går förstås att skriva ut och färglägga med penna. Det går också att välja Edit – Copy och sedan klistra in bilden i ett annat program, till exempel Paint, för att färglägga den. Dölj först stödlinjerna, om du inte vill ha dem med.

Kali kan bara spara i sitt eget filformat, och det går inte att använda i några andra program. Men om du väljer Edit – Copy och sedan klistrar in bilden i till exempel Paint kan du spara i ett filformat som du kan använda överallt.

Lite mer tips om Kali och idéer om hur det kan användas i matematik finns på tessellations.org.

Målade Kaliblommor

Blommor ritade i Kali och färglagda i Photoshop.

Åsa K

Ja, jag tyckr också det är synd att inte svart finns med bland standardfärgerna att rita med. Eftersom Kali inte kantutjämnar linjerna är det dock lätt att färga linjerna med fyllverktyget i exempelvis PhotoFiltre eller Paint. Har man en enda sammanhängande linje räcker det med ett enda klick med svart färgburk för att göra linjen svart.

Nu ska jag se om bloggen tillåter mig att göra en bildlänk till en annan bild jag gjort i Kali men efterbehandlat i Photoshop.

Näpp, inmatningsfältet för kommentarer tillåter inte img-taggen.

Gunilla

Vilket roligt program! Jag kan tänka mig att man kan bli alldeles fängslad…

Synd bara att man inte kan välja svart att rita med – det vore ju den bästa färgen om man vill kopiera sin bild, skriva ut den och sedan måla för hand. Vi som jobbar med ASL (Att skriva sig till läsning på datorn) är ju ute efter alla typer av motorikträningsuppgifter, och det här kan vara en mycket bra sådan!
Jag ser då en möjlighet: om man kopierar sin bild och klistrar in den i t.ex. PhotoFiltre så kan man sedan välja att göra den till svartvit bild. Om man då har använt en mörk färg (kanske allra helst den mörkblå) så blir linjerna i princip svarta.

Tack för tipset!