Länge leve Net Nanny

Elza Dunkels är en av de klokaste jag vet. När jag ibland är uppgiven över de iskalla vindar som blåser över landets barn och unga tröstar det en smula att Elza finns, som alltid och på alla sätt påminner om att det är fullständigt självklart att barn och unga har minst lika stor rätt till respekt och integritet som vuxna. Elza har också ett suveränt sätt att vända på frågor så man plötligt ser alldeles klart.

För några veckor sedan skrev hon i sin krönika i Computer Sweden en underbar gliring till så väl barnförtryckarunderhållning på TV som till övervakningsprogram i datorn. Här är ett citat, men läs hela:

Men i min programidé skulle det vara en Net Nanny som kliver över tröskeln till familjer vars barn använder internet. Namnet Net Nanny är övrigt en blinkning till ett känt datorprogram med samma namn, ett program som filtrerar innehållet och övervakar vad barnen gjort vid datorn.

För tanken med mitt tv-program är tvärtom – att ge föräldrarna verktyg att hantera situationen utan att övervaka eller filtrera.

Net Nanny ska prata igenom vad föräldrar och barn ser som problem och utifrån aktuell forskning ge goda råd men framförallt ställa frågor så att familjemedlemmarna själva kommer fram till hur de vill ha det.

Jag ser framför mig hur hon kliver in med ett trådlöst tangentbord under armen, granskar den fysiska datormiljön, ger några tips angående ergonomi och virusprogram och sedan sätter sig ner med de vuxna en stund.

Och nu har hon gjort det! Go Elza! Ja, inte fått någon av TV-kanalerna att göra meningsfull underhållning om familjerelationer, förstås. Men hon har startat bloggen Net Nanny svarar på dina frågor. Skicka en fråga till netnanny@kulturer.net eller med sms till 070 273 53 23 så kommer kanske svaret på Net Nanny.

netnanny

2 thoughts on “Länge leve Net Nanny

  • 2009-05-15 at 09:09
    Permalink

    Åsa, du är för gullig! Jag ska skriva ut och rama in detta inlägg! <3

Comments are closed.