Musik online: Spotify och Deezer

Sedan några dagar tillbaka njuter jag av att ha tillgång till så gott som all musik jag kan få lust att lyssna på i min dator. Nästan vad jag än söker så finns det på Spotify. Musiklyssnande online kan mycket väl vara framtidens melodi (*hihi* där var jag vitsig). Kompletterat med Deezer tror jag att jag hittat det mesta jag behöver i musikväg just nu.

Så här funkar det:

Spotify – www.spotify.com
För att få tillgång till Spotify gratis behövs en inbjudan. Har du ingen sådan kan du antingen ansöka om en inbjudan på Spotifys webbsida eller komma igång direkt genom att skaffa ett betalt konto. Betalt konto kostar för närvarande 99:- i månaden, vilket i och för sig blir en del om man multiplicerar med tolv men å andra sidan inte är så mycket om man jämför med priset för en CD-skiva.

Du laddar ner ett pyttelitet klientprogram, och sedan är det bara att börja söka och lyssna. En finess är att programmet föreslår musik baserat på vad du lyssnat på och har länkar till liknande artister när du valt en artist. Det är lätt att hitta nya favoriter!

Det går att skapa spellistor och att dela dem med vänner. Det går till och med att göra sina spellistor till Collaborative Playlists. Skicka sedan länken till en vän, och ni kan hjälpas åt att bygga på listan.

Spotify är suveränt – utom för en enda liten detalj – du kan bara dela med dig av spellistor till andra Spotifyanvändare. Det kan funka kompisar emellan, men inte i bloggen.

Deezer – www.deezer.com
Deezer körs helt i webbläsaren. Du behöver inte ladda hem något. Du behöver inte ens vara medlem för att börja lyssna. Det är bara att sätta igång genast. Det går till och med att bädda in en låt du gillar i din blogg.

Det som är ruskigt irriterande med Deezer är att när jag söker får jag träffar även på musik som inte är tillgänglig för mig. Jag vet inte riktigt varför.

Som medlem kan jag skapa och spara spellistor och även dela med mig av dem genom att bädda in i bloggen. Det är kul!

Kul kuriosa – Spotify är en svensk tjänst, Deezer är fransk. Det kan vara bra att veta om du letar efter Björn Afzelius respektive Boris Vian. Engelskspråkig musik finns i överflöd på bägge tjänsterna.

Det här är det andra inlägget i rad där jag har anledning att tacka Jan Svärdhagen, den här gången för att det var han som gav mig en Spotify-invite. Tack!