Phun

Phun är ett program där du kan bygga simuleringar av olika fysikaliska skeenden. Det är enormt kul att leka med, men det går också att simulera experiment i. Du kan till exempel ändra de olika objektens densitet, ändra friktion eller koppla av och på tyngdkraft och luftmotstånd för att se vad som händer. Min bil här nedanför måste till exempel väga minst 4 kg för att inte stegra sig när den kommer ner för backen.

phun

Maria har gjort en kanonbra inspirationsfilm som gör det lätt att komma igång med Phun.

Programmet är gratis och finns för både Windows, Linux och Mac. Det finns en version för Windows som distribueras som ett zip-arkiv. Den versionen kräver ingen installation och borde därmed gå utmärkt att köra från ett USB-minne.

Under Arkiv i menyraden kan du byta mellan en rad olika språk, bland annat svenska.

Lars Santelius

Har inte vågat mig på nedlladdade templates än men jag antar att jag måste det för att få samma möjlighet till ”sidor” i layouten som några av mallarna hos WordPress erbjuder. För jag gillar egentligen blogger bättre just för, precis som du påpekar, enkelheten i inklistrandet av Embedkod.

Åsa K

Till Lars igen: Jag såg att du redan använder Blogger, så fördelarna med det känner du. Vet du också att det finns massor av templates att ladda hem. En del av dem ser ganska mycket ut som webbtidningar.

Ett bra ställe att börja leta är på http://btemplates.com. Hittar du en miniatyr du gillar så klicka på den så får du en knapp för att ladda du hem filen. Oftast är det en zipfil att packa upp och inne i den finns en xml-fil. Logga in på Blogger och gå till fliken Layout – Redigera HTML. Klicka på knappen Välj fil och sedan på Överföring. Klicka på den orangea knappen Spara mall under kodrutan och ta sedan en titt på din blogg för att se om du gillar resultatet.

Liten varning: om du har gjort inställningar för sidomenyn under Layout – Sidelement så blir de ofta förstörda när du byter mall. Det är bara att göra om de inställningarna. Skulle allt bli kaos på bloggen så välj Layout – Välj en ny mall så kommer du tillbaka till Bloggers standardmallar.

Åsa K

Lars: Jag hade nog valt en blogg. Helst en Bloggerblogg, om det ska vara material från olika källor för Blogger är lite ”snällare” än WordPress på att tillåta att man klistrar in Embedkod.

Lars Santelius

Först och främst: Tack för en fantastiskt givande och stimulerande blogg för en enkel SO-lärare likt mig som hela tiden söker nya sätt att utveckla min undervisning och elevernas lärande trots att skolan jag arbetar på är fattig på det mesta när det gäller IT och mediarelaterad utrustning.

Men man gör så gott man kan buren av övertygelsen att det är centralt för elevernas lärprocess att de upplever att skolan är en plats att där de ges möjlighet att själva skapa en inre förståelse för sig själva och för omvärlden samt ges möjlighet att kommunicera denna förståelse till någon/några som inte bara tar del av den utan också tar den på allvar.

Och där är ju nätrelaterade lösningar en bra väg att vandra.

Nu en fråga: Känner du till några gratistjänster eller lösningar som på ett enkelt sätt gör det möjligt för elever att samla sina multimodala produktioner i en tidningsliknande form? Eller är det lika bra att jag själv sätter samman en liten blogg eller dylikt och designar den för det ändamålet?

Henrik Widaeus

och Phun är verkligen skitkul… minns när Ulrika gav sig iväg ut på e-mentorskap och kom tillbaka med en berättelse om en vaktmästare, två elever och var det inte en pedagog också 😉 som hade fastnat framför den interaktiva tavlan och Phun 😉

Henrik Widaeus

ryktet säger att den kommersiella versionen av Phun; Algodoo bundlats ihop med Intels trevliga Classmatedatorer. Intel som för övrigt äger delar av Smartboard… apropå Deleuze/Guattaris projekt kapitalism och schizofreni…