Programgenvägar i Google Chrome

Det fanns en tid då program var något du behövde ladda hem och installera på din dator. Så är det inte längre. Det kommer allt fler onlineapplikationer där hela programmet finns på en server online och allt du behöver i din egen dator är till exempel FlashPlayer eller Java. Ganska mycket av det jag bloggat om på sistone är den typen av applikationer – till exempel SlideRocket, Wordle, GoAnimate, Splashup, Bomomo och Picnik.

Med programgenvägar i Google Chrome kan du hantera onlineapplikationer precis som om de vore vanliga program – åtminstone så länge du är ansluten till Internet.

Öppna applikationen du vill använda i Google Chrome, klicka på den lilla pilen bredvid sidknappen och välj Skapa programgenvägar. I ett andra steg får du välja om du vill ha genvägen på ditt skrivbord, i Start-menyn eller i fältet Snabbstart.

Här skapar jag en programgenväg till Bomomo

Det som nu händer är att du får en genväg till den sida du valt där webbläsaren öppnas i princip helt utan verktygsrad. Det blir precis som att öppna ett program.

Det är hur smidigt som helst för applikationer du vill öppna ofta. Eftersom det är så lätt att skapa dessa genvägar, och bara att kasta dem då du inte vill ha dem längre är det också perfekt då du förbereder en aktivitet eller lektion.

Funktionen är också strålande för att att göra snabbgenvägar till webbplatser där du ofta loggar in. Jag gjorde till exempel genast en till Twitter. (Vill du göra en sådan här inloggning direkt till redigeringsläget i din Pedagogblogg lägger du till /wp-admin efter adressen till din blogg.)

Google Chrome finns för närvarande bara för Windows, men en liknande funktion för Mac ska finnas på Fluid.