Referenslistor på Libris

Libris finns ett praktiskt verktyg som hjälper till att skapa korrekta referenslistor (ett arbete som annars brukar vålla en hel del huvudbry när det är dags att lämna in papers och uppsatser).

Börja med att söka upp de titlar du använt, en i taget. Efter hand som du hittar dem klickar du på knappen Spara under posten.

libris01

Alla titlar du sparat samlas i en lista under Sökhistorik. När du är nöjd med din lista klickar du på knappen Skapa referenser.

libris02

Och vips får du din lista uppställd i bokstavsordning komplett med de där uppgifterna om tryckår, förlag och förlagsort, som ibland kan vara så tröttsamma att leta fram. Du kan välja mellan ett par olika format för listan. Sedan är det bara att kopiera eller ladda hem din lista. Du får förstås kolla så formatet du valt stämmer med de instruktioner du fått från din handledare.

libris03

Tack till arbetskamraten Anna som visade mig tricket. (Och till lillebror Ola som skrev boken i exemplet :-) )

Zotero, som jag bloggat om tidigare, ger en hel massa ytterligare möjligheter.

2 thoughts on “Referenslistor på Libris

 • 2008-10-18 at 20:47
  Permalink

  Tack Åsa för att du hjälpte mig att vidareutveckla ”tricket” till då man har fler böcker i referenslistan och så vidare! Ska dra det lite mer detaljerat för mina studenter i framtiden när jag undervisar i referensskrivning och -hantering. :-)

 • 2008-10-06 at 23:58
  Permalink

  Nästa steg är att importera den skapade filen i ett referenshanteringsprogram. På Malmö högskola använder vi Refworks som lär vara smidigt.

  Men jag har inte provat själv…Än!

Comments are closed.