Scratch

[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/ZGpftrraTXg” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Med gratisprogrammet Scratch från scratch.mit.edu kan du och dina elever skapa spel, multimediala berättelser och mycket annat. Importera egna bilder eller använd de som kommer med programmet och bygg sedan samman kodblock till skript för att styra hur de ska bete sig. Det påminner en aning om att bygga med lego.

info.scratch.mit.edu/Support finns en hel del hjälp att få. Jag hade mycket nytta av sektionen Scratch cards där det finns korta enkla kodexempel som visar hur man kan åstadkomma olika effekter.

Som medlem på Scratch kan du också ladda hem projekt från galleriet för att se hur de är gjorda och lära dig av dem eller göra egna varianter. Spelet i filmen finns på scratch.mit.edu/projects/ugglemamma/648150

Stefan Pålsson skriver på Framtidens lärande om Scratch-projektet och om ett projekt vid HUMlab i Umeå där elever från årskurs 2 och 3 skapat egna spel.

Åsa K

Det är en trist verklighet du beskriver, Monica. Inte sjutton ska lärares tid och energi behöva gå åt till att motivera inför IT-avdelningar vilka pedagogiska verktyg de behöver i undervisningen. Rimligen borde det vara en ledningsfråga – rektor som har det övergripande pedagogiska ansvaret borde se till att man också får de program man behöver installerade.
.
Om man ska prioritera i ”striderna” tycker jag att man först ska se till att få bra webbläsare (helst flera eftersom de är bra i olika sammanhang) och plugins/add-ons som FlashPlayer och Java. Då finns det en hel massa bra webbtjänster att använda direkt online, utan att behöva ladda hem.
.

Fröken T

Tack snälla, prövade scratch själv i julas och hade inte riktigt tid, ork eller förstånd att sätta mig in i programmet då, med din hjälp känns det genast lättare =)

Monica

Hej.
Du hittar och ger oss så många bra tips på lockande kreativa program! Tack!
Men hur gör vi på skolorna för att i praktiken dra nytta av dina tips? De flesta skolor är mycket hårt styrda av sina IT avdelningar och stränga förbud råder att ladda ner program. IT avdelningarna har oftast ingen vilja att gå pedagogerna till mötes utan tyvärr blir de i stället en stor bromskloss i den pedagogiska it utvecklingen. Hur kommer man över …. eller förbi denna bromskloss?

MVH
Monica

Gör egna spel i Scratch at IT-mamman

[…] Ugglemamma har gjort det igen! Ännu en fenomenal film om hur ett program funkar, i detta fall Scratch – ett gratisprogram där man kan skapa egna spel och multimediala berättelser. Tänk vad barn med spelutvecklarambitioner kan göra där! Underbart! Vilken kreativitet! Jag längtar efter att prova. […]