ScreenToaster + YouTube

ScreenToaster är ett onlineverktyg för att göra skärminspelningar. Ingen programvara behöver laddas hem, det är bara att spela in direkt online. Det enda man behöver är FlashPlayer, stöd för java och headset. Efter att ha gjort ett par testinspelningar tycker jag det är halvbra. Ljudet blir lite för hårt komprimerat tycker jag. För att spela in ställs det vad jag förstått ganska höga krav på datorns prestanda. Det jag gillar är att det är gratis och tillgängligt på alla datorer där man har en internetuppkoppling.

En trevlig finess är att ScreenToaster har en funktion för att ladda upp inspelningen direkt till YouTube. (Du måste förstås ha ett YouTubekonto.) Funktionen är halvbra den med, men praktisk att ta till ibland. Både ljud och bild blir hårt komprimerade och när jag testade idag tog det en halv evighet att ladda upp filmen. När jag nästan var klar kom det ett felmeddelande om att uppladdningen misslyckats – men sedan fanns min film på YouTube i alla fall. Det går också att ladda hem sin film som en gigantisk .mov-fil.

ScreenToaster räcker inte riktigt till för de krav jag har för närvarande, men den kan vara väl värd att hålla ögonen på. Det verkar som om de arbetar intensivt med utveckling för närvarande.

Så här blev min film i YouTube-version:

[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/wS_ME9OHQO4″ width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

Tipset är grundat på en artikel häromdagen i The Rapid eLearning Blog. Vill du se det i bättre bildkvalitet så kolla min ScreenToaster-sida.

4 thoughts on “ScreenToaster + YouTube

 • 2009-03-28 at 19:00
  Permalink

  Tack för tipset Anders, screencast-o-matic ser intressant ut. Jag ska testa den någon dag.

 • 2009-03-26 at 10:26
  Permalink

  Vanligtvis använder jag Camtasia Studio 6 från http://www.techsmith.com/camtasia.asp
  Det är en fantastiskt bra program, tycker jag. Men det kostar en del (180$ om man är berättigad skollicens, annars 300$). Camtasia har bra instruktionsfilmer online som du hittar på http://www.techsmith.com/learn/default.asp
  Där tror jag det är ganska lätt att bilda sig en uppfattning om hur programmet fungerar och vad man kan göra. Det finns en 30-dagars testversion att ladda hem om man vill prova.

  Det finns också en kort instruktion på svenska på PIM under Lärresurser – PIM+ Skapa kurs. (Nivå 5-uppgiften i PIM innehåller bland annat att man ska göra ett par skärminspelningar.)

 • 2009-03-26 at 01:39
  Permalink

  Hej Åsa!

  Vad använder du för verktyg för att spela in dina filmer om nu screentoast inte riktigt håller måttet?

  / A

Comments are closed.