Xerte

Idag är jag fullständigt lyrisk över Xerte – ett verktyg för att skapa moduler för onlinekurser. I programmet kan du bygger du samman texter, bilder, mp3-filer och flv-filmer till en helhet. Det finns också olika möjligheter för att bygga in quiz-frågor och liknande. Du kan i detalj styra hur det ska fungera och skulle du råka kunna ActionScript 1 så kan du använda det för att göra ytterligare inställningar. När du är klar klickar du på Publish och får en prydlig mapp med flashfiler och media att lägga ut på din webbserver.

Det är inte fullständigt intuitivt och självklart hur man ska göra. Möjligen skulle man kunna kalla det lite komplicerat. Men med hjälp av dokumentationen på webbplatsen går det fint att komma igång. Lägg märke till att texterna i sidans marginaler inte är annonser utan korta filmer med hjälp att komma igång. Först kollade jag inte alls på dem… så vana är mina ögon vid att filtrera bort reklam.

Sällan har jag haft så kul en eftermiddag. Nu ska jag bara leta upp några lärare som vill att jag ska göra moduler åt dem :-)

xerte

Det finns också en onlineversion som heter Xerte Toolkits. Den har jag inte testat. Den ska vara lite lättare att använda, enligt informationen på webbplatsen.

Xerte är gratis och open source. Det är utvecklat vid The University of Nottingham. Tipset hittade jag hos Jane’s E-Learning Pick of the Day.