yAuthor

OK, här kommer ett fredagstips med ganska hög nördfaktor. Passar bäst för dig som har gott om tid och tålamod.

yAuthor kan du skapa kursmaterial online. Du kan kombinera text, bild, ljud (mp3) och film (swf, flv) med olika typer av självrättande frågor till ett litet kurspaket. Det färdiga resultatet kan du publicera på yAuthor och du kan även ladda hem det och publicera det på egen webbserver. Det ska även gå att integrera i till exempel Moodle. (Kanske även i It’s Learning… jag har inte testat.)

Det är inte lätt. Men det är roligt.

yAuthor är för närvarande gratis, men om du väljer att publicera så måste du publicera som ”Public Content”. Min minikurs går att ladda hem. Jag vet inte om jag hade kunnat undvika det, men det gör inget – varsågod att ladda hem om du vill. Jag tror dock att jag hade kunna strunta i att publicera och bara ladda hem min produktion till mig själv.

Här kan du testa min kurs på yAuthor – och samma kurs på vår egen server.

En bild från min kurs

Liten varning för filmfunktionen – det blev ganska segt efter att jag la upp filmer. Man måste vänta på att filmen laddats klart innan sidan funkar som den ska. Så använder man film bör de nog vara filmässigt mycket små.

Tipset hittade jag på Jane’s E-Learning Pick of the Day. Där finns mycket kul att testa.

3 thoughts on “yAuthor

 • 2009-03-28 at 12:17
  Permalink

  IT-mamman – va, hade du något roligare att göra en fredagkväll??
  :-)
  Henrik – ja muspekaren försvinner för mig ocskså ibland. Det verkar vara om man försöker svara på en fråga med film eler ljud innan filmen/ljudet har laddats klart.

  Lätt på en skala 1-5…. det beror på vad man har för förkunskaper. Det behövs inga kunskaper alls i programmering, allt byggs av moduler som man klickar in på sidan genom att välja ”Add” och sedan ställer in så de funkar som man tänkt sig. Hjälpsystemet var dåligt (eller så hittade jag det inte), så det är till väldigt stor hjälp om man arbetat med liknande verktyg tidigare. En del saker är lite ologiska, till exempel om man vill lägga in ett ljud ska man välja att man vill lägga till en bild, men när man sedan ska ladda upp ”bilden” väljer man fliken Audio.

  Jag tror att om man använd lilknande verktyg tidigare så är svårighten 2-3, har man aldrig gjort något i den här stilen är svårigheten 4-5.

  Tips 1: det finns en flik för att förhandsgranska. Använd den ofta, så ser du hur det blir när du gör irlika saker.

  Tips 2: Vänta med eventuella ljud och filmer tills du fått det att funka bra med text, bilder och frågor. Det blir en bra bit segare när man lagt till film.

 • 2009-03-28 at 11:30
  Permalink

  Det här gillar jag… men min muspekare försvann när jag skulle svara?!

  har inte prövat att bygga ännu i verktyget… hur lätt på en skala 1-5

 • 2009-03-27 at 22:24
  Permalink

  My, my, my! Hur hittar du allt?! Människa, då måste vara en utomjording. En mycket god sådan. Ska titta och testa när det inte är fredagkväll.
  My, my, my…. :-)

Comments are closed.