YouTube-film i PowerPoint

Med nya iSpring Free 4.2 är det busenkelt att bädda in YouTubefilmer i en PowerPointpresentation. Efter att du installerat programmet får du en YouTube-knapp i verktygsfältet i PowerPoint. Klicka på den knappen och klistra in adressen till den film du vill bädda in.

ispringconverter

Först ser det bara ut som en ful ruta, men kör igång din presentation i visningsläge så ser du filmen. Om du vill kan du ladda upp presentationen till SlideBoom direkt från PowerPoint (läs mer om det på Multimediabyrån), men det går också utmärkt att visa presentationen på din dator som vanligt. Lägg dock märke till att filmen inte laddas ner till din dator. Det som händer är att det skapas en länk som bäddar in filmen från YouTube, så du måste vara online när du visar din presentation.

Kaffemaskinen, nu som presentation

Åsa K

Japp, precis som vanligt. Texterna jag skrivit till filmerna har jag däremot märkt upp med CC-licens…. däremot har jag ännu inte talat om för så många var de texterna finns.

maria

Någon sa det om dina filmer (twitter, facebook, galan … minns inte!) att dina filmer var just CC-licensierade och att det var det som var så bra. Så jag letade och letade men kunde inte hitta något sådant 🙂

Så dina ligger ute precis som mina – dvs som ”vanligt”?

//Maria

Åsa K

Ja är något CC-licencsierat får du ladda ned. Och sedan får du använda i enlighet med de CC-villkor som har angivits (Det finns fyra villkor: ange upphovsmannens namn, ej i kommersiellt syfte, dela lika och får ej bearbetas. Ange namn gäller alltid, av de övriga tre kan ett eller flera gälla, men bara om man skrivit att de gäller.)

Men brukar YouTube-filmer vara CC-licensierade? Jag har inte tänkt på det.

maria

Tack – nu är jag med! Så länge jag bäddar in Youtube-klipp i min blogg så handlar det alltså om just inbäddning och länkning. Men om jag tankar ner filmerna och har på datorn så bryter jag mot regler.

Får man ladda ner CC-licensierade Youtube-filmer? Eller varför CC-märka dem?

//Maria

Åsa K

Maria – enligt min tolkning kan du med stöd av Bonus Presskopia-avtalet visa allt som finns på nätet på din projektor i klassrummet. Däremot får du inte ladda ner och lägga på lager som en ”digital läromedelspärm”. Visa YouTube-klipp skulle jag inte tveka en sekund att göra, CC-märkta eller inte CC-märkta. Däremot inte ladda ner, men det sätt de visas med iSpring Converters inbäddning är inte nedladdning – det är länkning. Sen är det ju alltid så att i och med att det är länkning så riskerar du att klippet inte längre finns online när du ska visa det. Men det är ett annat problem.
.
David – precis som Maria använder jag Logitechs USB-headset. När det gäller ljudinspelning i PowerPoint är det också viktigt att ställa in ljudkvaliteten på inspelningen. Se till exempel http://www.multimedia.skolverket.se/Trekvarten/Presentera/Beratta-kvickt-och-latt/ för inställningar.
.
Henrik – Härligt. Glad att kunna inspirera till fika 🙂

David P

Bra tips som vanligt. Jag kollade in SlideBoom och fick genast idéer om hur jag ska lägga upp höstens undervisning.
Jag har testat lite, men jag har bara ett billigt headset för inspelning av ljud så kvaliteten blir inte speciellt bra. Dina inspelningar har ju alltid en bra ljudkvalitet.
Vad använder du för mikrofon? Vad rekomenderar du? Har du (eller någon annan som läser detta) tips eller idéer var jag kan hitta bra information om detta?
/David

maria

Suveränt! Måste jag testa! Får man lägga in allt som finns via YouTube eller ska det vara CC och hur hittar jag då i sådana fall om det är det? Har kollat efter CC-märkningar men hittar det ej.

Men är inte allt på YouTube meningen att man ska kunna bädda in och visa?

//Maria

Åsa K

Och ja visst ja! En nyhet till: nu ska det gå att ladda upp presentationer skapade med Open Office.org Impress också till SlideBoom. Det har jag dock inte hunnit testa ännu.